Open Menu
Vasárnapi fonott kalács

2015-07-05

Vasárnapi fonott kalács

Bár vannak kifejezetten olyan ünnepek, amikor az asztal egyik nélkülözhetetlen eleme a kalács, én mégis úgy vagyok vele, hogy szinte bármelyik vasárnap szívesen fogyasztom. Sokáig nem mertem még csak nekiállni sem a kelesztés és a fonás miatt, most mégis kivételt tettem és láss csodát öt perc alatt minden falatjának nyoma veszett!

Hozzávalók

40 dkg liszt, 3,5 dkg olvasztott margarin, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál só, 1.65 dl tej, 2 dk élesztő, 4 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

Először felfuttatjuk az élesztőt. Egy másik tálban langyos tejben elkeverjük a vaníliás cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ezt letakarjuk és hagyjuk dolgozni az anyagokat.

Egy másik tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a két tojássárgáját, az olvasztott margarint, a felfuttatott élesztőt, majd egynemű tésztává gyúrjuk. Belerakjuk egy tálba, letakarjuk és 20 percig kelesztjük. Ha ez az idő letelt, gyúrjuk át pár erőteljesebb mozdulattal és meleg helyen kelesszük tovább. Ha tésztánk puhává duzzadt, újra elkezdhetünk vele dolgozni.

A munkafelületet belisztezzük, kinyújtjuk a tésztát és egy éles kés segítségével négy részre vágjuk, de úgy, hogy az egyik végét egyben hagyjuk. A négy szálat kicsit kinyújtjuk, sodorjuk, majd kezdhetjük a fonást. Először a mindenki által ismert hármas fonással kezdjünk, a plusz egy szálat pedig mindig hajtsuk alá és úgy fonjuk hozzá. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit és ráhelyezzük a nyers kalácsunkat. Egyetlen hozzávalónk maradt még, a tojás, amit a feltörés után verjünk fel és kenjük meg vele a tésztát. 50 fokra állítsuk be a sütőt és amikor elérte a kívánt hőmérsékletet, tegyük be a kalácsot 15 percre. Ha ez az idő letelt, vegyük ki, kenjük át újra a felvert tojással és szobahőmérsékleten hagyjuk így 15 percig. Addig a sütőt 190 fokra melegítsük elő, majd tegyük be a sütőbe körülbelül 20 percre és süssük készre – de a sütő ajtaját résnyire hagyjuk nyitva, hogy a kalács teteje fényes maradjon.

Jó étvágyat!

L,

Kapcsolódó cikkek

Csupacsoki torta
Csupacsoki torta
2016-06-22
Epres-citromos kelyhek
Epres-citromos kelyhek
2016-04-30
Málnás brownie, amit képtelenség megunni
Málnás brownie, amit képtelenség megunni
2016-04-02