Open Menu
Secrets of London II.

2016-03-09

Secrets of London II.

Kicsit több, mint fél éve tanulok Londonban. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy olyan otthonosan mozgok itt, mint Budapesten. Ugyanakkor ismerem már annyira, hogy tudjak pár városnéző tippet adni, a Tower Bridgen és a Buckingham palotán túl is. Így most a második adag kevésbé ismert, kihagyhatatlan célpont következik.

I’ve been studying in London for 6 months now. Naturally, I don’t know London as much as I know Budapest, but I’m able to give you some tourist tips. Here are 10 less known places what you should not miss. Part two. 


6. Chelsea

Bár elsőre pont ugyan olyannak tűnhet, mint Notting Hill aranyos, pasztell színű sorházaival ez távol áll a valóságtól. Ez a rész távolabb van a városközponttól és itt még inkább egy angol falucskában érezhetjük magunkat. Notting Hill ‘posh’ világa itt viszont hiányzik. Kis butikok, barátságos kávézók és parkocskák váltják egymást. Talán ez London legcsendesebb, nyugodtabb negyede. Egy igazi oázis a mindig zajos és zsúfolt metropoliszban. Plusz pont, hogy ide még a férfi útitársaink is szájhúzás nélkül követnek bennünket, hiszen itt áll a világhírű Chelsea stadion.

It looks exactly the same as Nottinghill with its cute, colourful terrace houses for the first time. This area is a bit more far away from the city centre so the village feeling is definitely stronger. What is missing is the posh world of its sibling, Nottinghill. Small boutiques, friendly cafes and small parks next to each other. Maybe this is the most quiet and calm area of the city. A real oasis in the always  noisy and crowded metropolis. Plus point that even our male partners of ours find something interesting here, since here is the world-famous Chelsea stadium.

7. Greenwich

A falu-hangulat és a nyugodt környezet itt is adott. Itt azonban a színes házak helyett a folyópart, a gyönyörű Greenwich egyetem épületei és az óriás, dimbes-dombos Greenwich park várja a látogatókat. Persze ne felfedezzünk meg a rendkívül népszerű obszervatóriumról, a keleti és nyugati feltekét elválasztó híres csíkról vagy a tér közepén álló óriás vitorlásról sem. Csak hemzseg a látnivalóktól, még sincs sok turista. Ha időnk engedi, hazafelé próbáljuk ki az Emirates airlinet, ami egy óriás libegő út a Temze felett. A kilátás lenyűgöző.

The village feeling and the calm environment is determining here as well. Instead of the colourful buildings, Greenwich has the riverside, the breathtaking university buildings and the huge, undulating park. Not to forget about the popular royal observatory with the world-famous Meridian line or about  the huge sailing boat in the middle of the main square. Lots of tourist attraction with much less tourist. If it fit in your sightseeing schedule, try the London Emirates airline above river Themes on your way home. The view is amazing.

8. Harrods/Liberty

Ha nem is mindkettőbe, az egyik óriás luxus áruházba mindenképpen látogassunk el. A Harrods-nem véletlenül- a leggazdagabb negyed, South Kensington közepén él, míg a Libertyt az Oxford Circusnél találjuk. Előbbi fenséges, roskadásig díszített, utóbbi egy középkori fagerendás lakóház érzetét kelti. A lényeg viszont ugyanaz: 5-6 emelt luxus. A Céline táskától kezdve, a Disney játékokon át a kaviárig, minden ami szem szájnak ingere.

You should visit at least one of the huge luxury stores. Harrods is situated in the richest part of the city, South Kensington-for a reason- while Liberty is 2 minutes away from Oxford Circus. The former is grandiose and ornate while the latter is more like a wooden building from the Middle Age. However, the main idea is the same: 5-6 flours of luxury. Celine bag, Disney toys or caviars, whatever you want.

9. Primrose Hill

Parkokból sosem elég és ha valahol, hát Londonban mindegyik gyönyörű és rendezett. Nehéz 1-et kiválasztani, hiszen mindegyikről ódákat tudnék zengeni. Ez a kis dombocska a Regent’s Park szomszédságában azonban tartogat egy olyan extrát, ami egyenesen a listámra repítette. Ugyanis innen az egész város, az összes látványosság belátható. Itt tényleg egész London a lábaink előtt hever.

There is no such thing as enough parks. Fortunately, in London all of them are beautiful and perfectly organised. Another reason why this city is the heaven on Earth for me. This little hill next to Regent’s Park has its own secret. That’s why I picked it up from all the marvellous parks. Namely, that you can see the city with all the most famous attraction from here. Literally, the whole city under your feet.

10. Camden

Képzelj el végeláthatatlan mennyiségű elvont, vintage boltot, graffetees falakat, a legkülönbözőbb féle streetartot és extravagáns házakat miden felé. Ez Camden. Elképesztő és kihagyhatatlan. Semmihez sem hasonlítható. Több, különálló, de mégis összeérő piacból épül fel, ahol ugyancsak mindent megtalálhatunk. Itt azonban csak és kizárólag 30-40 éves, dohos illatú lehet a kínálat.

Imagine plenty of abstract vintage stores, walls with colourful graffitis, all kind of street art and extreme houses everywhere. This is Camden Town. You should not miss. So unique that I can’t even compare it to any other places. Several, different markets next to each other where you can find everything. Here that everything is at least 30-41 years old and stuffy.

 

Flóra Brestyánszki

Képek | Photos | Flóra Brestyánszki

Kapcsolódó cikkek

A week in paradise: Corfu
A week in paradise: Corfu
2016-08-18
Tourist in my own city
Tourist in my own city
2016-07-10
Levendula Fesztivál 2016
Levendula Fesztivál 2016
2016-07-01