Open Menu
Minimalizmus és praktikum - Interjú Csabay Ferenccel

2014-12-07

Minimalizmus és praktikum - Interjú Csabay Ferenccel

"A kevesebb, néha több" – vannak, akik mindennapi szófordulatként használják, és vannak, akik eszerint rendezik be az életüket. Csabay Ferenc sem az az extravagáns fajta, inkább a letisztult, finom, elegáns ruhadarabokra esküszik, és ennek megfelelően készíti el a kollekcióit is. Kedveli a minimalizmust és a kiegyensúlyozott formákat, ruhái mégsem esnek bele az "egyhangú" kategóriába: ügyesen megtalálja az aranyközéputat az egyszerű szabásvonalak és a merész megoldások között.

 

Időpontegyeztetés után sikerült bejutni a Madách téri lakásstúdiójába, ahol megmutatta nekünk a régi és új darabokat. Sőt, ízelítőt kaptunk a következő szezonra készített kollekcióból is!

 

 

A tervezés sokszor egyfajta hobbinak indul, majd a megfelelő támogatásnak köszönhetően komolyabb, professzionálisabb lesz. Nálad is hasonlóan alakult, mesélnél róla kicsit?

 

Csabay Ferenc: A CSF márkát 2009-ben alapítottuk, és miután elkészült az első kollekció, szinte egyből meghívást kaptunk a Berlin Fashion Week hivatalos programjában szereplő Project Galerie showroom-ba. Interneten keresztül találtak rá a katalógusra, ami - az akkor még menő - MySpace oldalunkon volt fennt. Ezután folyamatosan jöttek a meghívások és magazin megkeresések. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen most már nemcsak Németországban, de Ázsiában is komoly érdekeltségeink vannak.

 

A kollekciók elkészítése nagyjából félévés periódus. Ilyenkor mi inspirál az alkotásban?

 

CSF: Folyamatosan gyűjtöm az ötleteket. Sokszor akkor is, amikor még az előző kollekción dolgozom. Ilyenkor hagyom magam befolyásolni, és ha valami megtetszik vagy megfog, skicceket készítek. Ezeket általában csak én tudom értelmezni, talán még egy ipari kém se tudna mit kezdeni velük. :) A ruhák konkrét kialakítása az első darabok készítése közben történik, amiket saját kezűleg csinálok meg. Próbababára igazítom őket, majd pontosan kidolgozom a részleteket. Közben már azon gondolkozom, hogy a következő szezonban milyen fazonokra vagy formákra helyezzem a hangsúlyt. A márkaépítés szempontjából ugyanis fontos a folyamatosság és az előre tervezés, például már most sejtem, hogy milyen darabok lesznek a 2016-os tavaszi-nyári kollekcióban.

 

A 2015-ös tavaszi-nyári darabok elkészítéséhez például egy építészeti stílusból, a Bauhausból merítettél ihletet.

 

CSF: Az építészet mindig közel állt a CSF márkára oly jellemző konstruktív, fűszeres minimalizmushoz. A Bauhaus az egyik kedvenc stílusirányzatom, ráadásul ezen a területen a magyar alkotók nemzetközi szinten is kiemelkedő dolgokat hoztak létre. Így valahogy adta magát, hogy végre egy olyan kollekciót készítsek, ami ehhez a témához kötődik. A ruhákon visszaköszönnek a Bauhaus épületek homlokzati arányai, illetve azok formái a printelt és lézervágott mintákban is felbukkannak. Vannak olyan modellek, amiket magyar Bauhaus alkotókról neveztünk el, a lookbookban pedig van néhány oldal, amit a munkáik bemutatására szenteltem.

 

 

Az építészeti stílushoz tökéletesen passzolnak a fekete-fehér kampányképek, de a ruhák ennél színesebbek, élénkebbek.

 

CSF: Sokáig nem használtam feltűnő árnyalatokat, csak fehéret, feketét és drappot. A szín tulajdonképpen egy olcsó eszköz, amivel könnyen felkelthetjük az emberek figyelmét. Az első kollekciónál arra öszpontosítottam, hogy megtanuljam a sziluetteket és érdekesebbé tegyem a szabásvonalakat, ez után következhetett a színek beépítése. Most sem használok túl sok színt, inkább egy-egy olyan erős árnyalatot emelek ki, mint a lila, a sárga vagy a halványkék.

 

A színek mellett kísérletezel különleges megoldásokkal is?

 

CSF: Szeretek olyan darabokat készíteni, amik meghagyják a variációs lehetőséget a viselőjének, mint például egy szoknya, ami egy mozdulattal nadrággá alakítható. Amikor valaki felpróbálja ezeket a darabokat, nem mondom meg, hogy működnek, hagyom, hogy maguk fedezzék fel. Talán olyan megoldással rukkolnak elő, amire én nem is gondolok!

 

 

A következő kollekciódban mire helyezed a hangsúlyt?

 

CSF: A 2015 A/W Phenomenology kollekció nem lesz olyan tárgyias jellegű, mint a Bauhaus ihlette darabok. Lényege, hogy ha látsz valamit a világban, akkor azt a szépséget látod, amit közvetlenül érzékelsz, nem azt, amit tudsz róla. Pont a pavlovi reflex ellentéte: ha látsz egy ételt, ami csúnya, nem biztos hogy elkezd csorogni a nyálad, hiába tudod, hogy az finom. Az új kollekció kapcsán ebből a filozófiai ágazatból indultam ki, és ennek megfelelően olyan ruhákat szeretnék készíteni, amikben sokkal több rejlik, mint ami első látásra tűnik!

 

Biztosak vagyunk benne, hogy a tervező következő kollekciója is ugyanolyan izgalmas lesz, mint a korábbi darabok. Addig is, kövessétek a CSF Facebook oldalát és szemezgessetek a lookbook képekből!  wink

 

Anna & Lily 

Instagram // Instagram

 

 

Lookbook és kampányfotók:

fotó: Olajos Tamás
stylist: Eugenia Zhenya Bulah & Grof
haj: Pásztor László
mua: Marton Bettina
model: Sirah @Attractive Models
helyszín: Design Terminal

info@csf.co.hu
http://www.csf.co.hu
CSF Design Kft. 1075. Madách tér 7. Budapest, Hungary
00 36 20 329 30 12

Kapcsolódó cikkek

Best of MFW Spring 2017
Best of MFW Spring 2017
2016-09-26
LFW Spring 2017: Runway
LFW Spring 2017: Runway
2016-09-22
NYFW Spring 2017: Runway II.
NYFW Spring 2017: Runway II.
2016-09-16