Open Menu
Make fashion not war

2014-10-01

Make fashion not war

Lagerfeld bácsi mindig tudta mitől döglik a légy. Tavasszal luxus bevásárlóközponttá alakította a hatalmas üvegépületet, ősszel pedig a modelleket elkötelezett feministaként küldte a kifutóra.

 

Bevallom, a Chanel ruháktól ritkán dobok hátast. Néha túl harsányak és mintásak, ráadásul a fazonok sem minden esetben nyerik el a tetszésem. A 2015-ös tavaszi-nyári kollekció darabjai között azért akad néhány figyelemreméltó példány, például a fehér ruha, rózsaszín kövekkel vagy virágokkal kirakva ( a képeken nem látszik tisztán) vagy az átlátszó, csipkés „kis fekete” mintás zakóval. A kiegészítőket tekintve sincs ok a panaszra, az arany cipők, övek, nyakláncok és a feliratos táskák több, mint imádnivalóak, de az enyhén csillogó, bőrszínű harisnyákat nem igazán tudom hova tenni...

 

 

A divatház bemutatói esetében azonban sokszor nagyobb hangsúly helyeződik az egész koncepcióra, mint a ruhákra. Az elmúlt hetekben Emma Watson beszédének köszönhetően a feminizmus újból reflektorfénybe került. A nemi egyenjogúság azonban nemcsak a nők feladata, a férfiaknak is tenniük kell azért, hogy ez minél hamarabb megvalósuljon. A HeforShe kampány arra ösztönzi a férfiakat, hogy támogassák a nőket, hiszen a nemek közti egyenlőség rájuk is tartozik. Ebből merített ihletett a német divatguru is.

 

 

Lagerfeld, mint zseniális tervező és feminista, hogy másképp támogatná ezt a mozgalmat, ha nem a divaton keresztül: transzparenseket készített és hangszórókat adott a topmodellek kezébe, hogy egy rögtönzött felvonulással felzavarják az állóvizet, tiltakozva a nemek közti egyenlőtlenség ellen a divatszakmában. Igazi művész lévén a ruhákba is belecsempészte a kissé férfias szabásvonalakat, fazonokat – például Cara Delevingne szettje maszkulin stílusú volt, de nem ő volt az egyetlen, aki olyan összeállításban lépett a kifutóra, amit legjobban egy erős, határozott, vezető pozícióban lévő nő ruhatárában tudok elképzelni. Remek demonstrációja annak, hogy egy nő ugyanúgy megállja a helyét, mint egy férfi, teljesen mindegy milyen szakmáról van szó. 

 

 

Egyébként is, minden ember egyenlőnek születik, de akkor miért teszünk különbséget és tekintünk mégis másképp a másikra? 

 

 

A teljes kollekciót ITT nézhetitek meg!

Csóközön!

A. 

Instagram // Tumblr

(Képek: style.com, Instagram)

Kapcsolódó cikkek

Must have colours of the season
Must have colours of the season
2016-11-06
NYFW Spring 2017: Street style
NYFW Spring 2017: Street style
2016-09-18
Pom pom sandals
Pom pom sandals
2016-08-10