Open Menu
Interjú Déri Dóra fotográfussal View Gallery

2015-06-24

Interjú Déri Dóra fotográfussal

A VNDesign Technology által meghirdetett fotópályázat kapcsán – ahol jómagam az egyik zsűritag posztját töltöttem be  - személyesen találkozhattam Déri Dóra fotóssal. A többi remek pályázat mellett a zsűrit szinte azonnal lenyűgözte Dóra alkotása, ezért kíváncsi voltam, kinek a munkáját dicséri egy ilyen karakteres kép. Találkozásunkkor rögtön megállapítottam: Dóra nemcsak a kamera mögött állja meg a helyét, de előtte is!

Fashion&Sweets: A fotózás eddig is nagyon népszerű szakma volt hazánkban, ennek egyik ága a divatfotózás. Nálad hogy alakult ki ez a szenvedély?

Déri Dóra: Túlságosan nagy múltra nem tekinthetek vissza a fotózás terén, mivel egészen pontosan két éve és két hónapja volt a kezemben először tükörreflexes fényképezőgép. Az első pillanattól fogva nem volt kérdés, hogy a szenvedélyemmé fog válni a fotózás. Az viszont igen, hogy milyen irányba és milyen tempóban fogok majd haladni ezen a pályán.

Sokat köszönhetek Misetics Mátyásnak, aki az alapoktól kezdett velem foglalkozni, nem kis türelemről téve ezzel tanúbizonyságot.

Az is igaz, hogy rendkívül élveztem a tanulási folyamatot, ezért nem jelentett terhet az a napi 12-14 óra, amit az elmúlt időszakban a szakma fortélyainak elsajátításába fektettem.

F&S: Rögtön efelé orientálódtál? Miként látod Magyarországon ezt a szakmát, ezen belül is a divatfotózást? 

Mindig is vonzott a divat világa, és a különböző művészeti ágak is folyamatosan jelen voltak az életemben. Kamaszkorom óta rajzolok és festek, majd több kitérő után, a Pécsi Tudományegyetemen Képzőművészeti terapeutaként végeztem. Úgy érzem, hogy a sok különböző készség, tudás és tapasztalat, amire az évek folyamán szert tettem, most ért be igazán és szintetizálódott a képi kifejezés ezen formájában.

Déri Dóra

F&S: Mi volt az első munkád, ami kapcsán beleszerettél ebbe a szakmába? Esetleg van kedvenc fotósorozatod?

D.D.: Olyan gyorsan formálódott az ízlésem és látásmódom ez alatt az idő alatt, hogy már az egy évvel ezelőtti képeimmel sem tudok igazán azonosulni. Folyamatos változás és kísérletezés jellemzi az elmúlt időszakot, éppen ezért szinte mindig az aktuális munkáim közül kerülnek ki a kedvenceim.

F&S: Mit próbálsz kifejezni a képeiddel?

D.D.: Általában minden fotózás más-más téma, koncepció köré épül, és a legtöbb esetben más a célja is.

Van, hogy pusztán a természetes szépséget szeretném megragadni, de vannak komplexebb, művészibb projektjeim is, ahol a képi világ sokkal mélyebb dolgokat feszeget, mint ami a felszínen látható. Szeretem, ha a kép, nemcsak kiszolgálja és kielégíti a nézőt, hanem az érzelmeire is hatással van.

Déri Dóra

F&S: Nagyon karakteres az a kép, amellyel megnyerted a pályázatunkat. Hogyan zajlik egy fotózás?

D.D.: Mindig figyelembe veszem a modell karakterét, kisugárzását, személyes adottságait. Az esetek többségében ez adja az inspirációt a teljes összkép megálmodásához. Ahhoz, hogy az általam elképzelt nagyon is konkrét és komplex képek testet öltsenek, szükségem van egy hozzáértő team segítségére is. Általában ennek a teamnek az összetétele fotózásonként változik. De vannak természetesen olyan sminkesek, stylistok, fodrászok, akikkel gyakrabban dolgozom együtt. Közülük is kiemelném Dobi Barbit és Boros Tündét, akik mindketten rendkívül tehetséges sminkesek és a Vision Make Up sminkiskolában Árpa Karolinánál végeztek. A díjnyertes kép esetében Barbi készítette a sminket, és Tündi, aki nemcsak sminkes, hanem kiváló fodrász is, a hajat. Úgy érzem mindketten tökéletesen megoldották a feladatot. Modellem Utasi Andrea volt, aki – bár nem profi modell –, mégis megtestesíti az érzékeny, sokarcú és titokzatos nő archetípusát. Ezek miatt a tulajdonságai miatt már sok különböző hangulatú, stílusú, arculatú anyagot készítettem vele, ahol eddig még mindig más és más arcát tudtuk megmutatni.

Déri Dóra

F&S: Elismert fotósok közül - itthon vagy akár külföldön - kinek a képei tetszenek?

D.D.: A hazai fotósok közül az abszolút kedvenc Oleg Borisuk és Balla Vivien. Külföldiek közül Mert Alas & Marcus Pigott, Bruno Dayan, Greg Kadel képei inspirálnak a leginkább.

Déri Dóra

F&S: Köszönjük szépen az interjút, további sok sikert kívánunk!

Déri Dóra Facebook oldala ide kattintva tekinthető meg.

Déri Dóra

Déri Dóra

Déri Dóra

Déri Dóra

Déri Dóra

Déri Dóra

Déri Dóra

Déri Dóra

L.

Kapcsolódó cikkek

Best of MFW Spring 2017
Best of MFW Spring 2017
2016-09-26
LFW Spring 2017: Runway
LFW Spring 2017: Runway
2016-09-22
NYFW Spring 2017: Runway II.
NYFW Spring 2017: Runway II.
2016-09-16