Open Menu
Divathétvége a nőiesség jegyében - Elle Fashion Show

2016-04-13

Divathétvége a nőiesség jegyében - Elle Fashion Show

Sokan keverik a szezont a fazonnal, amikor a feminizmus kerül szóba. Ez az eszme ugyanis nem a másik nem leigázásáról, „legyőzéséről” szól, inkább a szabadságot, nyitottságot, illetve egyenlőséget szimbolizálja és pont ugyanúgy képviseli a férfiak érdekeit, mint a nőkét.

Az Elle Magazin 2016-os Fashion Show keretében elsősorban erre szeretné felhívni a figyelmet, illetve olyan magyar tervezők, mint Sármán Nóra vagy Szegedi Kata ruhakölteményein keresztül bemutatni, a nőiességről kötelező beszélni - méghozzá szabadon, tabuk nélkül.

A kezdeményezéshez 12 magyar közszereplő csatlakozott – igen, köztük férfiak is - akik fontosnak tartják a nők szabadságát, az individuum kibontakozását. Íme néhány kiragadott gondolat a sajtóközleményből:

„Szeretem magam irányítani az életemet és szeretek ragaszkodni az elveimhez és az elképzeléseimhez. Ha ezt feminizmusnak lehet nevezni, akkor nevezzenek feministának, de nekem ez inkább az individuum szabadságáról szól, mintsem a nemek közötti különbségekről” – mondja a népszerű műsorvezető, Lilu, aki olyan családban nőtt fel, ahol mindenki a maga útját járhatta.

Péterfy Bori szerint a nőiesség többdimenziós, sokféleképpen élhet egy nő, sok szerepet ölthet magára. Olykor érzékeny lélek, máskor díva. Attól azonban, hogy valaki éjjel a színpadon őrjöng, még lehet remek anya, szerető feleség és szuper háziasszony.

„Vállalom, hogy feminista vagyok, mert nem vagyok hajlandó meghunyászkodni a közhelyek miatt, amelyeket – manipulatívan – ahhoz a munkához próbálnak ragasztani, amelyet elődeink, aktivista feminista nők elvégeztek értünk: a szavazati jogtól a női önrendelkezés számos formájáig. Feminizmus nélkül lehet, hogy a nők még ma is ugyanolyan szolgák lennének, mint voltak évezredeken keresztül. És mivel nincsenek szorongásaim a nőiségemmel kapcsolatban, nem veszem magamra mindazt, ami miatt szidják a feministákat: nem gyűlölöm a férfiakat és nem akarom őket uralni, „elnőiesíteni”. Bízom benne, hogy ahelyett, hogy egyre kevesebb lesz a feminista nő, inkább egyre több lesz a nőkhöz csatlakozó feminista férfi” – teszi hozzá Bombera Kriszta, akinek nem is volt kérdés, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez.

 

De vajon hogy látja mindezt egy férfi?

 

Juronics Tamás szerint jót tenne a politikának, ha több nő kapna szerepet ezen a területen, ugyanis a szociális érzékenységük nagyobb, így teljesen más színt vihetnének a politikai életbe.

 

„A napokban láttam egy autót, az oldalán egy reklámfotóval, amelyen egy meztelen nőt bizonyos helyeken sajtszeletek takartak. Ez a fajta szexizmus nevetséges és tiszteletlen. A férfitársadalomnak kell változnia ahhoz, hogy ez a szemlélet megváltozzon. Természetesen nem a nemi szerepek teljes átrendeződésére gondolok, ugyanis az nem vezet sehova: a női szerepek elférfiasodásával együtt járhat a férfiak totális elpuhulása is”.

 

 

Időpont: 2016. április 15-16. 

Helyszín: Várkert Bazár

Facebook esemény: itt 

Képek: Elle Magazin

Kapcsolódó cikkek

Best of MFW Spring 2017
Best of MFW Spring 2017
2016-09-26
LFW Spring 2017: Runway
LFW Spring 2017: Runway
2016-09-22
NYFW Spring 2017: Runway II.
NYFW Spring 2017: Runway II.
2016-09-16