Open Menu
5+1 dokumentumfilm a divat világáról

5+1 dokumentumfilm a divat világáról

Melyik divat iránt szenvedélyesen rajongó lány/pasi ne szeretné megnézni miként működik a Vogue, esetleg többet megtudni arról, milyen érzés lehet modellként az egyik bemutatóról a másikra rohanni, miközben még a jetlaget sem sikerült kiheverni? Nos, ha személyesen egyelőre nem is, szerencsére pár dokumentumfilmnek köszönhetően bekukkanthatunk a függöny mögé, remélve, hogy többet megtudunk majd erről a varázslatos világról. 

McQueen and I

 

Alexander McQueent az angol divat huligánjaként tartják számon megbotránkoztató bemutatói és kreáció miatt. A  dokumentumfilm a szárnypróbálgatásoktól kezdve egészen a 2010 februárjában bekövetkezett haláláig követi nyomon a tervező karrierjét. Bátran állíthatjuk, hogy ez az alkotás ízig-vérig McQueen, amiben újságírók, családtagok és barátok osztják meg gondolataikat a brit zseniről.

The Secret World of Haute Couture

 

Egy világ, ahova csak a kiváltságosok léphetnek be. Ebben az alkotásban olyan divat iránt szenvedélyesen rajongók szólalnak meg, akik szerves részei ennek a „titkos szövetségnek”. A többi halandóval ellentétben számukra egy couture ruha nem csupán ábránd, hanem kézzel fogható valóság, amiből több tucat lóg a gardróbjukban. De hogy lehet bekerülni és bent maradni ebben a világban? A választ a filmben megtaláljátok. 

 

In Vogue: The Editor's Eye

 

2012-ben mutatták be az HBO dokumentumfilmjét, amely a világ legbefolyásosabb divatmagazinját veszi górcső alá. A magával ragadó alkotás a lap archívumának segítségével mutatja be, milyen hatást gyakorolt a Vogue a divatvilágra, hogyan formálta a közízlést és a kultúrát 1892-es indulása óta. A 120. évforduló alkalmából készített filmben olyan ikonikus szerkesztők is megszólalnak, mint Anna Wintour vagy Phyllis Posnick. Aki a divatszakmában szeretne érvényesülni, annak kötelező megnéznie – elleshet pár praktikus dolgot.

 

Catwalk 

 

A középpontban a ’90-es évek egyik legmenőbb modellje, Chirsty Turlington áll, akit az 1993-as divathetek alatt filmezett le egy stáb. A fekete-fehér, néhol színes képkockákkal tarkított alkotásban remekül visszatükröződik a bemutatók okozta feszültség és pörgés, de láthatjuk azt is, miként alakulnak ki barátságot vagy épp viszályok a modellek között.  Ha mindig is érdekelt a show-k körüli fennforgás, akkor érdemes beletekerni!

 

L'amour fou

 

A divatvilág egyik meghatározó alakjáról, Yves Saint Laurent-ról az utóbbi időben több film is készült. A tragikus sorsú tervező élete sok rendezőt megihletett már, hiszen éppoly hevesen szenvedett az algír háborúk emlékeitől, mint a drogoktól, a gyorsan jött sikertől és a szerelemtől. A L’amour fou című filmet a tervező élettársa, Pierre Bergé narrációjával tekinthetjük meg, aki többek között a zseni szeszélyeiről, és a köztük lévő kapcsolatról is mesél.

+1 film: Az ördög Pradát visel 

 

A divatrajongók abszolút kedvence ez a film, ami ha jobban belegondolunk igazából A rút kiskacsa sokadik feldolgozása. Nem sokkal azután, hogy végre normális állásom lett, újból megnéztem. Úgy vélem, hogy bárki, aki ebben a szakmában próbál valamilyen úton-módon érvényesülni, talál majd benne olyan helyzetet, amivel könnyen azonosulni tud. Nem mellesleg vasárnap esti elfoglaltságnak sem utolsó. 

Csóközön!

Instagram // Tumblr

A cikk egy része a PS Magazin oldalán is megjelent. 

Kapcsolódó cikkek

Must have colours of the season
Must have colours of the season
2016-11-06
NYFW Spring 2017: Street style
NYFW Spring 2017: Street style
2016-09-18
Pom pom sandals
Pom pom sandals
2016-08-10